Bad-status

Bad-status Noordwijk

Het Ondernemersfonds Noordwijk heeft een bedrag van € 35.000,- beschikbaar gesteld ten behoeve van de realisatie van het project Bad-status Noordwijk. Het eerste dorpsbrede project gesteund door alle belangenverenigingen. Hiermee is het startsein gegeven voor verdere uitvoering van een zeer uitdagend én kansrijk project dat zonder de bijdrage van het Ondernemersfonds nooit gestart zou zijn. Op verzoek van het bestuur heeft de Raad van Advies zich gebogen over het project en in haar vergadering besloten om een dorpsbreed project in te stellen voor het verkrijgen van de bad-status. 

Voor de Economic Board is dit het eerste nieuwe project in de Duin- en Bollenstreek waarbij de funding (€ 35.000,-.) door ondernemers gerealiseerd is. Als gevolg hiervan zal er vanuit de Economic Board € 140.000 bijgedragen worden aan dit project. Een project met regionale uitstraling dat de Noordwijkse economie gaat versterken (o.a. jaarrond toerisme en bezoekers).  


Noordwijk wil voldoen aan de internationale criteria voor de "Bad-status: heilzame zeebadplaats". De Bad-status wordt verleend door de European Spas Association(“ESPA”) mede na onder andere een site inspectie van Duitse gekwalificeerde medisch specialisten (Medizinisches Gutachten). Als Noordwijk voldoet aan alle strenge Bad-status criteria wordt het een“European Health Destination”.

Het verkrijgen van de Bad- of kuuroord-status is een middel om in versneld tempo de positie als serieuze wellness-destinatie te verkrijgen. De Bad-status is een erkenning die wordt gezien als kwaliteitskeurmerk. Het doel is uiteindelijk om hiermee een nieuwe toekomstgerichte markt aan te boren. Een nog mooiere plek te creëren waar mensen gezonder, langer en gelukkig leven.

Wat betekent de officiële erkenning van "heilzame badplaats"?

Deze benaming mag een badplaats hanteren als het voldoet aan de internationale Thalasso criteria van het European SPAS Association (ESPA). Een vereiste is dat de heilzame werking van het zeewater, het klimaat en de bodemproducten is onderzocht en akkoord bevonden.

Verder moet de badplaats gelegen zijn in een groene en gezonde omgeving, moeten er medische verrichtingen met het thermaal water gedaan kunnen worden en is de aanwezigheid van passende ontspanningsmogelijkheden zoals een kuuroord en openluchttheater met culturele activiteiten een pré.

De erkenning wordt gezien als een kwaliteitskeurmerk. De toekenning "Bad" aan een plaats wordt in het buitenland (vooral in Duitsland en Oostenrijk) gekoppeld aan strikte voorschriften. Naast de Nederlandse kustplaatsen Domburg en Cadzand heeft ook Bad-Nieuweschans de officiële Bad-status. Noordwijk is de vierde en laatste gemeente die deze Bad-status kan krijgen.

Wat levert de officiële erkenning van bad-status ú als ondernemer op?

►Noordwijk is aantoonbaar onderscheidend ten opzichte van nabij gelegen kustplaatsen. 
►Grotere aantrekkingskracht op een breder en internationaal publiek (vooral bezoekers uit Duitsland aangezien Duitse verzekeraars verblijf in een erkende Badplaats met Bad-status vergoeden).
►Naast kuuroord gaat men ook geld besteden in nabijgelegen hotels, restaurants en winkels, zorg etc.
►Activiteit het hele jaar door, juist ook in het laagseizoen.
►En ook voor bewoners mogelijkheden om van de nieuwe voorzieningen te profiteren en aan hun gezondheid te werken.

De aanvraagprocedure voor het verkrijgen van de officiële bad-status neemt circa 2 jaar in beslag. Voor u als ondernemer voldoende gelegenheid om u te verdiepen in nieuwe initiatieven (producten, activiteiten, gezonde menu’s etc) die aansluiten bij het thema: vitale en energieke badplaats. Wij houden u op de hoogte.