Interviews

Komende vier weken doen wij verslag van vier mooie ontmoetingen tussen acht bekende Noordwijkse en Noordwijkerhoutse ondernemers. Onderwerp van gesprek: samenwerken via het Ondernemersfonds Noordwijk.


Wat is je core business in één zin?

Nico Geerlings: “Ik bemiddel tussen zo’n 2.000 internationale arbeidsmigranten en bedrijven en ik help Nederlandse werkzoekenden terug te komen op de arbeidsmarkt. Kort gezegd zit ik in de people’s business.”

Evert Jan: “Ik ben winkelier, maar mijn grote passie ligt toevallig ook in de richting van people’s business. Al jaren helpen wij bij de HEMA mensen met een handicap, vluchtelingen of andere werkzoekenden terug in het arbeidsproces.”

Wat vind je van het Ondernemersfonds Noordwijk?

Evert Jan: “Ik ben een groot voorstander van het ondernemersfonds. Vroeger kon je vrijwillig lid worden van de winkeliersvereniging. Deed je mee, dan betaalde je mee. Maar de grootwinkelbedrijven gaven niet thuis als we met de geldbus langskwamen. Ik was blij toen de BIZ (Bedrijven Investerings Zone) werd ingevoerd in de Noordwijkse Hoofdstraat. Vanaf toen betaalden pas echt alle winkeliers mee aan zaken als feestverlichting, bloembakken en evenementen. Met de komst van het ondernemersfonds is het financieel nog beter geregeld. Want nu betalen ook de pandeigenaren mee én er wordt gekeken naar het grote geheel. Voor ons winkeliers is een aantrekkelijke winkelstraat belangrijk, maar het behoud van Noordwijk als aantrekkelijke badplaats is minstens zo belangrijk.”

Wat verwacht je van een eventueel Ondernemersfonds Noordwijk-Noordwijkerhout en De Zilk.

Nico: “Persoonlijk ben ik voorstander van dit gezamenlijke ondernemersfonds. Al was ik eerst wat sceptisch. Dat had vooral te maken met de negatieve geluiden die ik hoorde. Toen ik mij er eenmaal in verdiepte, kwam ik tot een andere conclusie. Een ondernemersfonds is een zeer democratisch model. Ik weet zeker, dat als we dit fonds samen goed optuigen, we er ook samen veel profijt van gaan hebben. Met een fonds kunnen we bestaande projecten financieel beter regelen en nieuwe projecten makkelijker opstarten. Mijn advies aan ondernemers met argwaan is: duik zelf goed in de materie. Ga het onderzoeken en vorm dan je eigen mening.”

Evert Jan: “Er is veel ongegronde angst. Ik heb begrepen dat ongeveer 90% van de ondernemers in Noordwijk een bedrag van 113 euro per jaar betalen. Dat valt wel mee toch?”

Hoe is de samenwerking tussen ondernemers nu geregeld in Noordwijkerhout?

Nico: “Ikzelf ben gevestigd op het bedrijventerrein Gravendam. Een prachtig en levendig industrieterrein in Noordwijkerhout waar de samenwerking goed geregeld is in een BIZ. Gezamenlijk regelen we beveiliging, organiseren we mooie evenementen en we verfraaien het industrieterrein waar nodig. Dit dankzij een aantal bevlogen bestuursleden. Deze bevlogenheid werpt zijn vruchten af. We zijn een mooi 4,5 a 5 sterren bedrijventerrein en dat houden we graag zo. De komst van een ondernemersfonds zou deze samenwerking nog steviger maken.”

Wat is dan het verschil tussen een BIZ en een ondernemersfonds?

Evert-Jan: “Binnen een BIZ kijken ondernemers alleen naar hun eigen deelgebied, zoals een winkelstraat of een industrieterrein. En er wordt alleen betaald door de winkeleigenaren of bedrijfseigenaren. Binnen een ondernemersfonds betalen ook pandeigenaren mee. Want laten we eerlijk zijn, ook zij profiteren mee van een bruisende winkelstraat of een goed lopend bedrijventerrein. Daarnaast kijkt een ondernemersfonds naar de economische groei voor het totaal. Waarom zouden wij als winkeliers niet meebetalen aan Noordwijk Marketing dat Noordwijk op de kaart zet? Of kijk naar het project Noordwijk als Kuuroord, wat mooie kansen biedt dit richting Duitsland. Dit laten we eigenlijk al 40 a 50 jaar liggen. Dankzij het ondernemersfonds krijgen dit soort projecten nu een echte kans.”

Hoe kijken jullie naar samenwerken met de nieuwe gemeentegenoten?

Nico: “Ik kijk er naar uit. Het lijkt me uitdagend. Sinds vorig jaar worden er al veel nieuwe lijntjes gelegd. Ik heb Evert Jan nooit eerder ontmoet en kijk hoeveel kruisverbanden we blijken te hebben. Daarnaast hoop ik dat wij als Noordwijkerhouters kunnen zorgen voor bestuurlijke en politieke rust. Noordwijk kent de afgelopen jaren een onrustige politieke periode. Noordwijkerhout is stabieler, is politiek gezien meer een eenheid en heeft een andere mentaliteit. Hopelijk kunnen we gezamenlijk zorgen voor kwaliteit, rust en vooruitgang. Overigens zie ik deze fusie als tussenstap, wat mij betreft gaan we door naar de volgende stap: één bollenstreekgemeente.”

Evert-Jan: “Ik hoop dat Noordwijkerhout als een katalysator kan werken. In Noordwijk is samenwerking op sommige onderwerpen nog weleens lastig. Ik merk in de Hoofdstraat al verandering door het ondernemersfonds. Omdat iedereen nu meebetaalt voelen winkeliers zich toch meer betrokken. Dat is goed. En wat betreft de discussie over de parkeerkaart: deze moet er gewoon komen voor Noordwijkerhouters en Zilkers. Denk groot. Kom lekker winkelen in Noordwijk. En besef dat we samen veel sterker staan.”

Kan het ondernemersfonds voor een betere samenwerking zorgen met de gemeente?

Evert-Jan: “Daar ben ik van overtuigd. De gemeente ziet het ondernemersfonds als een serieuze gesprekspartner. Dus liggen er ook meer kansen op gezamenlijke projecten met de overheid. De gemeente is sneller bereid ergens aan mee te betalen als wij als ondernemers ook zelf een duit in het zakje doen. En daar waar de gemeente ondernemers niet kan faciliteren, kunnen wij besluiten het zelf te betalen uit de gezamenlijke pot.”

Nico: “Zeker. Ik zie veel kansen voor mooie nieuwe projecten gezamenlijk met de gemeente. En ja ook specifiek voor ons eigen industrieterrein. Bijvoorbeeld over goede bereikbaarheid. Ik zou graag een studie opstarten naar de ontsluiting van het verkeer op Gravendam. En aansluitend collectief onze kracht inzetten om samen tot de beste oplossing te komen.”

Heb je nog suggesties voor het ondernemersfonds?

Nico: “Zorg dat je het financieel goed inzichtelijk maakt voor alle ondernemers. Wat gebeurt er met het geld dat in een jaar niet wordt opgemaakt? Welke projecten zijn uit welke potjes betaald? Mensen moeten er vertrouwen in krijgen. Hoe transparanter hoe beter.”

Evert Jan: “Maak ieder jaar de winst & verliesrekening openbaar en publiceer dit in de krant. Ondernemers beheren zelf de pot met geld. Maar ondernemers die er wat verder van afstaan of niet in besturen zitten, zijn wellicht wat moeilijker te bereiken. Juist hen moeten we informeren”. 


Volgende week maandag meer over
Leonoor en Stephan SAMEN.