Interviews


Wat is je core business in één zin?

Stephan: “Ik ben hotelier. Wij verhuren al 131 jaar kamers en zalen. We hebben zowel qua locatie als bedrijf een prominente plek in Noordwijk.”

Leonoor: “Ik ben eigenaar van een natgrondverzet- en baggerbedrijf in Noordwijkerhout. We opereren in Nederland, Engeland, Duitsland en België in een niche.”

Wat vind je van het Ondernemersfonds Noordwijk?

Stephan: “Ik ben er blij mee. Het verbindt ondernemers in hun gemeenschappelijke belangen. Want alleen samen kun je het verschil maken. Ik zie het als een spaarpot voor en door ondernemers. Ook ben ik blij met het multiplier effect: de gemeente kan voor extra euro’s zorgen door geld op projecten in te zetten vanuit het innovatiefonds.”

Wat verwacht je van een eventueel Ondernemersfonds Noordwijk-Noordwijkerhout en De Zilk?

Leonoor: “Ik verwacht meer verbinding. Nu we gefuseerd zijn vormen we samen de BV Noordwijk. De belangen lijken nu nog ver uit elkaar te liggen. Maar ik denk dat de verschillende dorpen en sectoren veel van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen versterken. Denk alleen al aan de kruisverbanden tussen de agrarische sector en het toerisme. Er liggen gewoon kansen.”

Ben je sceptisch ten aanzien van een ondernemersfonds?

Leonoor: “Ik wil het graag proberen met het ondernemersfonds. Ons bedrijf is gevestigd aan het industrieterrein aan de Luchterweg. Wij hebben ons georganiseerd in Ondernemersvereniging Dover (Delfwegse Ondernemersvereniging). Ik ben medebestuurslid en zie hoe moeilijk het is om leden verbonden te krijgen. Van de 50 bedrijven zijn er nu maar 18 lid. Het is veel te vrijwillig. De huidige maatschappij vraagt om een andere aanpak. Het oude systeem werkt niet meer.”

Stephan: “Ik was in het begin ook sceptisch. Als Huis ter Duin stopte we al veel geld in de BV Noordwijk, onder andere door vrijwillige participatie aan Noordwijk Marketing. Toen het ondernemersfonds zijn intrede deed zouden we nog meer gaan betalen. We stonden in eerste instantie niet te juichen. Maar als ik nu zie hoe het werkt, ben ik wel tevreden. Per saldo betalen we meer, maar het resultaat is vele malen beter en groter.”

Kan een ondernemersfonds voor vernieuwde samenwerking zorgen?

Leonoor: “Ik denk het wel. Iedereen op een industrieterrein heeft een eigen belang, maar ook een gezamenlijk belang. Denk aan bereikbaarheid, veiligheid, openbaar vervoer, een goede uitstraling. Daar kun je niet een klein groepje ondernemers voor op laten draaien, dat moet je samen doen.”

Stephan: “De maatschappelijk context is de laatste jaren ook veranderd. Je draagt een bepaalde verantwoordelijkheid binnen de gemeenschap waarin je acteert. Binnen een ondernemersfonds kun je samen bepalen wat belangrijk is en ga je samen de dialoog aan. Ik merk vanuit eigen bevindingen dat 1 + 1 heel vaak 3 is. Of soms zelfs meer.”

Heb je een favoriet ondernemersfonds project?

Stephan: “De kansen die Noordwijk als Kuuroord biedt zijn erg mooi. Niet alleen voor bedrijven, ook voor bewoners. Het is toch prachtig om in een gebied te wonen waar het gezond leven is? Iedereen profiteert mee van dit soort economische impulsen. En een Noordwijks bedrijventerrein profiteert uiteindelijk ook mee van een goed imago voor Noordwijk: een gezonde badplaats met veel hotels, restaurants en faciliteiten.”

Hoe kijken jullie naar samenwerken met de nieuwe gemeentegenoten?

Leonoor: “Ik verwacht een dialoog. Ik hoop ook dat we begeleid worden door Noordwijk in het traject naar een gezamenlijk ondernemersfonds. Het is best wat organisatiewerk en papierwerk. In Noordwijk is al eerder met het bijltje gehakt, dus wat mij betreft hoeven we in Noordwijkerhout niet dezelfde ‘diseases’ te krijgen.”

Stephan: “Wij kijken als Noordwijkers soms met open mond naar de gemeenschapszin van Noordwijkerhout. Daar zijn we elkaar in Noordwijk soms wat in kwijtgeraakt. Wij hebben in Noordwijk inmiddels meer ervaring in de structuur. Hoe mooi is het om ‘the best of both worlds’ met elkaar te combineren? En het mooie ervan is dat de overheid het stimuleert.”

Kan het ondernemersfonds voor een betere samenwerking zorgen met de gemeente?

Stephan: “Het ondernemersfonds is geen belangenvereniging en zal nooit iets actief roepen of verkondigen. Daar zijn de ondernemersverenigingen voor. Ik zie het fonds veel meer als een gezamenlijk spaarpot. Wat ik wel merk is dat we nu bij de gemeente een speler zijn geworden met een pot geld, afkomstig van alle ondernemers uit de gemeente. Daarmee zijn we wel krachtiger geworden.”

Leonoor: “Ik hoop dat we ook krachtiger worden door nieuwe mensen aan te trekken. Het zijn vaak dezelfde mensen die hun nek uitsteken of vrijwilligerswerk doen. Ik zou graag zien dat er nieuwe mensen opstaan vanuit de zwijgende meerderheid. En wat betreft de negatieve geluiden: een negatieve stem telt altijd voor twee. Deze blijft veel langer hangen bij mensen. Het is de moeite waard om uit te zoeken hoe het werkelijk zit. Je gaat niet heel veel meer betalen. Daarnaast betaal ik persoonlijk liever iets aan een systeem dat werkt, dan aan iets dat onvoldoende oplevert.”

Heb je een individueel voordeel ervaren bij een project dat betaald is door het Ondernemersfonds?

Stephan: “Ja vorig jaar is de Max Liebermann kunstroute in Noordwijk neergezet. Ook bij Huis ter Duin staan twee panelen. Deze hebben we wel zelf betaald, maar ze zouden niet zoveel voorstellen als ze daar maar met z’n tweeën stonden. Nu is het onderdeel van een mooie kunstroute door heel Noordwijk. Mensen komen kijken en nemen wellicht ook een kopje koffie. Het is een mooi voorbeeld van verbinding. Zonder het ondernemersfonds had het wellicht nog heel lang geduurd voordat zo’n route kon worden opgezet.”

Heb je al projecten op het oog voor Noordwijkerhout?

Leonoor: “Ik zou graag een aanvraag willen doen voor een betere uitstraling van ons bedrijventerrein. We hebben hier al onderzoek naar laten doen. We weten dat het moet, maar het geld ontbreekt om het nu aan te pakken. We zouden weer langs alle deuren moeten gaan om geld op te halen. Het onderzoeksrapport is daarom nu weer voorlopig in de kast verdwenen en dat is doodzonde.”