Interviews


Wat is je core business in één zin?

Marcel Mooijekind
Ik ben fietsenmaker, fietsenverkoper en fietsenverhuurder. Je vindt Profile Mooijekind al 111 jaar aan de Schoolstraat in Noordwijk. Ik ben de derde generatie van het bedrijf. 

Erik ‘alias Harry’ Heemskerk
Ik ben eigenaar van bar/kroeg Het feest van Harry, restaurant To Meat en Catering & partyverhuur Bij de Buren. Je vindt ons in hartje Noordwijkerhout op ‘De Steeg’.

Wat vind je van het Ondernemersfonds Noordwijk?

Marcel: “Een goede zaak. Ik ben vooral blij met de samenwerking onderling. Sinds het ondernemersfonds er is zijn we elkaar in Noordwijk beter gaan leren kennen en zoeken we elkaar makkelijker op. Voor die tijd was dat veel vrijblijvender.”

Wat verwacht je van een eventueel Ondernemersfonds Noordwijk-Noordwijkerhout en De Zilk?

Erik: “Ik ben voorstander. Ik ben al jarenlang intensief betrokken bij de NOV en bij de organisatie van evenementen in Noordwijkerhout. Dit doen we met een steeds kleiner budget en een beperkt aantal vrijwilligers. Dit heeft te maken met leegstand, daardoor hebben we inmiddels ook minder winkels en leden. Het is tijd voor een nieuw systeem. Ik kijk uit naar een eerlijker verhaal, waar het hele dorp van profiteert.”

Heb je ook individueel voordeel van het ondernemersfonds?

Marcel: “Ja ik heb nu bijvoorbeeld sfeerverlichting in de Schoolstraat. Van het geld dat ik aan het ondernemersfonds betaal zou ik dat niet eens kunnen betalen. Voorheen had je een BIZ (Bedrijven Investerings Zone), hierbij werk je alleen samen in een deelgebied. Ik val zelf niet onder de Hoofdstraat dus ik kon niet meedoen met deze BIZ. Voordeel van een ondernemersfonds is dat het breder kijkt, ook naar projecten voor de gehele gemeente zoals het project kuuroord. Dat zal zeker een boost gaan geven aan Noordwijk. En die boost zou ik zomaar kunnen merken aan mijn fietsverhuur.”

Wat als het ondernemersfonds geen doorgang vindt?

Marcel: “Laat ik voorop stellen dat ik hoop dat het ondernemersfonds blijft en dat Noordwijkerhout ook aanhaakt. Zo niet, dan gaan we met z’n allen echt een paar stappen terug. Dan zullen we moeten kijken wie er zin heeft het op te pakken en hoe. Het zou een flinke uitdaging worden, mijn mening is dat we niet terug naar de oude situatie moeten willen.”

Erik: “Dat zou erg jammer zijn. Zoveel verschillende meningen krijg je niet op een lijn. Binnen een ondernemersfonds heb je besturen. Als je straks weliswaar verplicht meebetaalt en lid bent, ga dan in een bestuur. Dan bepaal je zelf wat er met het geld gebeurt. We hebben nieuw en jong bloed nodig in Noordwijkerhout. En als het ondernemersfonds niet doorgaat, dan stop ik heus niet met organiseren. Laten we eerlijk zijn ik heb er met mijn café veel baat bij dat er wat gebeurt in ons centrum. Maar heel Noordwijkerhout is gebaat bij een gezellige dorpskern. Waar mensen elkaar ontmoeten en gezellig kunnen winkelen.”

Hoe kijk je naar de samenwerking met de nieuwe gemeentegenoten?

Erik: “Het gaat vast even duren voordat alles loopt zoals het moet lopen, maar de eerste contacten worden al gelegd. Bijvoorbeeld over feestverlichting. Het heeft behoorlijk financieel voordeel om dat gezamenlijk aan te pakken. Ook treden Pieter van de Geest en ik samen toe tot het bestuur van de Koninklijke Horeca Nederland (afdeling Noordwijk). We zullen zeker wijzer worden van elkaar.”

Marcel: “Daarnaast is het project Retail Lab Nieuw Noordwijk gestart met de intentie om retailers van de verschillende dorpen te laten samenwerken aan aantrekkelijke winkels en winkelgebieden. Ik hoop dat we tips en trucs krijgen om meer omzet te genereren en daarnaast ook de winkelgebieden te optimaliseren. Bijkomend voordeel is dat we elkaar goed leren kennen, zodat we elkaar ook op ander vlak weten te vinden.”

Eric: “Ik ben geen retailer maar mijn restaurant en café zit wel in het centrum. Dus ook ik heb voordeel bij een mooi winkelbestand en veel winkelend publiek. Samen maak je een centrum gezellig. Het is erg belangrijk dat dit blijft bestaan. We hebben echt een flinke boost nodig en ik hoop dat het ondernemersfonds daar een zetje in kan geven.”

Kan het ondernemersfonds voor een betere samenwerking zorgen met de gemeente?

Marcel: “Jazeker. Ik merk dat de lijntjes nu korter zijn. Ik ben dan ook intensief betrokken bij het ondernemersfonds, zowel als bestuurslid van de belangenvereniging retail en als lid van de raad van advies. Wij weten hen makkelijker te vinden en andersom ook. De gemeente weet ook wie onze aanspreekpunten zijn. Er zijn meer ingangen over en weer.”

Erik: “Het was hier op zich goed geregeld. Ik merkte altijd wel dat als je een individuele aanvraag deed voor een vergunning of subsidie, dan was het een moeilijker traject dan wanneer je dat deed vanuit de NOV. Ik verwacht dat een aanvraag vanuit het ondernemersfonds nog makkelijker zal gaan.”

Heb je nog een boodschap voor collega ondernemers?

Erik: “Geef het een kans. Als je wilt dat het blijft zoals het is, met veel gezelligheid in het dorp, dan moet het anders. We hebben meer geld nodig en meer vrijwilligers. Mocht er om een of andere reden ‘oud zeer’ zijn waarom je nu niet bij de NOV zit dan is dit je kans om wel aan te haken en je zegje te doen. Het is tijd voor een frisse start.”

Wat zou een mooi eerste project zijn voor het ondernemersfonds in Noordwijkerhout?

Erik: “Ik heb in een centrumvisie klankgroep gezeten. We weten wat we moeten doen om de aantrekkingskracht te vergroten. Maar het schiet nog niet op. Ik zou graag zien dat het hier drukker wordt met toeristen en streekgenoten. In Amsterdam willen ze van de toeristen af? Nou hier zijn ze voorlopig nog welkom. Ik weet zeker dat we de gezelligheid en kneuterigheid ook dan nog kunnen behouden.”

Marcel: “Als toeristen in Leeuwenhorst klagen dat ze zover van het centrum af zitten denk ik altijd bij mezelf, ga dan naar Noordwijkerhout. Ook een leuk en gezellig dorp! Ik kom de laatste tijd ook veel in Noordwijkerhout. Ik ben dit jaar Prins Carnaval van De Noortukkers en ook in carnavalsland is de fusie al gaande. In eerste instantie was er wat weerstand, maar inmiddels nodigen de verenigingen elkaar uit voor speciale gebeurtenissen en evenementen.”