Interviews


Wat is je core business in één zin?

Krijn: Ik verkoop vlees, vleeswaren en alles daaromheen in de gezellige Noordwijkse Kerkstraat.

Suzanne: Ik heb een winkel in feestartikelen én speelgoed, midden in het centrum van Noordwijkerhout.

Wat vind je van het Ondernemersfonds Noordwijk?

Krijn: Ik ben er blij mee. Wij hebben meer geld ter beschikking om het leuker te maken voor onze klanten in de winkelstraat. In de Noordwijkse Kerkstraat hadden wij al een actieve winkeliersvereniging, maar nu is de pot groter en zijn er meer mogelijkheden. Door de komst van het ondernemersfonds doen ook de pandeigenaren mee, zijn er geen freeriders meer en betaalt iedereen mee aan een aantrekkelijke winkelstraat. 

Wat verwacht je van een eventueel Ondernemersfonds Noordwijk-Noordwijkerhout en De Zilk?

Suzanne: “Ik verwacht dat we makkelijker dingen kunnen organiseren. Ook wij hebben een heel actieve winkeliersvereniging, de NOV. Er wordt veel georganiseerd, maar niet iedereen is lid van de NOV. Het wordt elk jaar moeilijker om alles financieel voor elkaar te krijgen.”

Ben je sceptisch ten aanzien van een ondernemersfonds?

Suzanne: “Ik heb ergens gehoord dat voor de meeste ondernemers maar om 113 euro per jaar gaat. Dat vind ik erg meevallen. Ik ben onlangs voorzitter geworden van de evenementencommissie van de NOV. Ik ga me er hard voor maken dat we weer veel mooie evenementen en gezelligheid hebben in Noordwijkerhout dit jaar. Maar als we willen dat het zo blijft, zullen we allemaal moeten bijdragen. Want die evenementen kosten niet alleen inspanning, maar ook geld.”

Krijn: “Het is -op z’n Hollands gezegd- een hoop geouwehoer om een beetje geld. Met het geld wat we in een ondernemersfonds samen bij elkaar sparen kunnen we echt goede dingen doen. Want een gezellige dorpskern is belangrijk, hier ontmoeten de mensen elkaar. Wij zorgen voor sfeer in de straat en dat er altijd wat te zien en te doen is. Zonder de gezamenlijke pot geld van het ondernemersfonds wordt alles echt een stuk magerder.”

Hebben jullie een boodschap voor collega-winkeliers?

Suzanne: “Als er geen ondernemersfonds komt, vrees ik dat we in Noordwijkerhout met een minimaal bedrag heel veel moeten doen komende jaren.”

Krijn: “Laten we ons focussen op de positieve punten. We klagen teveel, bijvoorbeeld over parkeren en parkeergeld, terwijl 60% van mijn klanten op de fiets komt.”

Hoe kijken jullie naar samenwerken met de nieuwe gemeentegenoten?

Krijn: “Ik kijk er naar uit. We gaan samenwerken in een nieuw project genaamd Retail Lab Nieuw Noordwijk. Hiermee willen ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente de winkels in Noordwijkerhout, Noordwijk Binnen en Noordwijk aan Zee een impuls geven.”

Suzanne: “Ja ik heb van het project gehoord. Ik ken nog niet alle ins en outs, maar binnenkort is er een eerste bijeenkomst voor alle winkeliers. Ik ben benieuwd. Ik vind het vooral heel belangrijk dat we de bal in de ploeg houden. We zijn nu één gemeente dus ik heb liever dat Noordwijkers hier komen winkelen en vice versa.”

Heb je al projecten op het oog voor Noordwijkerhout?

Suzanne: “Ja, ik zou willen dat het buitenmeubilair in het centrum wordt aangepakt. We hebben inmiddels een nieuw muurtje rondom Het Witte Kerkje. Wat je er ook van vindt, het is nieuw en opgefrist. Nu is de rest aan de beurt.”

Kan het ondernemersfonds voor een betere samenwerking zorgen met de gemeente?

Krijn: “Hoe het de afgelopen jaren is gegaan verdient wat mij betreft niet de schoonheidsprijs. Er is veel gepraat, maar er is nog geen heipaal de grond ingegaan. Ik denk wel dat we sterker staan met een eigen pot geld. Wij bepalen zelf wat we met dat geld doen en de gemeente kan extra geld toevoegen aan een project via het innovatiefonds. Ook verwacht ik betere samenwerking via het project Retail Lab Nieuw Noordwijk.”

Suzanne: “Bij ons verliep het altijd goed. Er was één aanspreekpunt voor vergunningen en dat ging prima. In Noordwijkerhout is het toch meer ‘ons kent ons’ en zijn de lijntjes kort. Natuurlijk maak ik me zorgen of dat zo blijft. Ook daarom is het belangrijk om ons te verenigen in een fonds.”

Heb je nog tips voor het ondernemersfonds?

Krijn: “We hebben al een paar keer geprobeerd om iedereen bij elkaar te krijgen op avonden of aan het einde van een middag. Dat blijft lastig. Er is nog steeds veel onwetendheid. Ik zou graag zien dat er een ambassadeur van het ondernemersfonds langs de deuren gaat die in Jip & Janneke taal uitlegt wat de bedoeling is.”

Suzanne: “Daar sluit ik me bij aan. Veel ondernemers zijn niet aangehaakt, dat betekent niet dat ze negatief zijn, maar dat ze gewoon niet op de hoogte zijn. De winkeliers die al in een vereniging zitten zijn gewend om samen te werken en om te betalen voor gezamenlijke doelen. Soms is een goede uitleg al voldoende.”