Nieuws

Nieuws uit Noordwijk

 

Volg ons op Facebook

Bad-status dichterbij dankzij bijdrage Ondernemersfonds

12 juni 2018

Het Ondernemersfonds Noordwijk realiseert vele projecten. Met jaarlijks € 350.000,- aan gelden is er geïnvesteerd in projecten en voorzieningen die de vitaliteit van de Noordwijkse economie versterken. Het project Badplaats Noordwijk neemt serieuze vormen aan nu de aanvraagprocedure is gestart.

Wat houdt de Bad-status in? En misschien belangrijker nog, wat levert het ú op?

Zonder investering van het Ondernemersfonds nooit bereikt

Het Ondernemersfonds Noordwijk heeft een bedrag van € 35.000,- beschikbaar gesteld ten behoeve van de realisatie van het project Bad-status Noordwijk. Het eerste dorpsbrede project gesteund door alle belangenverenigingen. Hiermee is het startsein gegeven voor verdere uitvoering van een zeer uitdagend én kansrijk project dat zonder de bijdrage van het Ondernemersfonds nooit gestart zou zijn. Op verzoek van het bestuur heeft de Raad van Advies zich gebogen over het project en in haar vergadering besloten om een dorpsbreed project in te stellen voor het verkrijgen van de bad-status. 

Voor de Economic Board* is dit het eerste project in de Duin- en Bollenstreek waarbij de funding (25%) door ondernemers gerealiseerd is. Aanvullend wordt door de 5 gemeenten de overige 75% (voor project Noordwijk badplaats is dat € 140.000,-) bijgedragen. Een project met regionale uitstraling dat de Noordwijkse economie gaat versterken (o.a. jaarrond toerisme en bezoekers).  

*De Economic Board is ingesteld om de reeds ingediende projecten voor de Duin- en Bollenstreek te begeleiden en te adviseren in de uitvoering. 

foto: Bastiaan Wesseling

Wat betekent de officiële erkenning van "heilzame badplaats"?

Deze benaming mag een badplaats hanteren als het voldoet aan de internationale Thalasso criteria van het European SPAS Association (ESPA). Een vereiste is dat de heilzame werking van het zeewater, het klimaat en de bodemproducten is onderzocht en akkoord bevonden.

Verder moet de badplaats gelegen zijn in een groene en gezonde omgeving, moeten er medische verrichtingen met het thermaal water gedaan kunnen worden en is de aanwezigheid van passende ontspanningsmogelijkheden zoals een kuuroord en openluchttheater met culturele activiteiten een pré.

De erkenning wordt gezien als een kwaliteitskeurmerk. De toekenning "Bad" aan een plaats wordt in het buitenland (vooral in Duitsland en Oostenrijk) gekoppeld aan strikte voorschriften. Naast de Nederlandse kustplaatsen Domburg en Cadzand heeft ook Bad-Nieuweschans de officiële Bad-status. Noordwijk is de vierde en laatste gemeente die deze Bad-status kan krijgen.

Wat levert de officiële erkenning van bad-status ú als ondernemer op?

  • Noordwijk is aantoonbaar onderscheidend ten opzichte van nabij gelegen kustplaatsen. 
  • Grotere aantrekkingskracht op een breder en internationaal publiek (vooral bezoekers uit Duitsland aangezien Duitse verzekeraars verblijf in een erkende Badplaats met Bad-status vergoeden).
  • Naast kuuroord gaat men ook geld besteden in nabijgelegen hotels, restaurants en winkels, zorg etc.
  • Activiteit het hele jaar door, juist ook in het laagseizoen.
  • En ook voor bewoners mogelijkheden om van de nieuwe voorzieningen te profiteren en aan hun gezondheid te werken.

De aanvraagprocedure voor het verkrijgen van de officiële bad-status neemt circa 2 jaar in beslag. Wij houden u op de hoogte. Voor u voldoende gelegenheid om u te verdiepen in nieuwe initiatieven (producten, activiteiten, gezonde menu’s etc) die aansluiten bij het thema: vitale en energieke badplaats.

Terug naar overzicht